СИН КАМЕН – 1kg

240.00ден

Бакар (II) сулфат пентахидрат е неорганско соедниние CuSO4 x 5H2O. Познато е уште и како син камен. Синиот камен е минерално прашковидно ѓубриво, во плава боја и неодреден мирис. Бакарот е микробиоген елемент кој во растенијата е застапен во мала количина, но има значајна улога. Неговата улога е каталитичка. Влегува во состав на низа ферменти и преку нив делува врз бројни процеси кои се одвиваат во растението како што се: дишењето, синтеза на белковини, синтеза на антоцијани. При недостаток на бакар се јавува хлороза, некроза, венење на лисјата при суша, свиткување на лисјата и појава на анатомски промени, смален пораст и принос. Ѓубривото е лесно растворливо, поради што се препорачува да се применува во текот на вегетацијата. Може да се применува кај сите земјоделски култури.  100-150g се раствара во 10 L  вода со задолжителна неутрализација со CaCo3 (вар)

Хемиски состав: Вкупен бакар (Cu)- 24.8%

Пакување: 1kg

Oпис

Бакар (II) сулфат пентахидрат е неорганско соедниние CuSO4 x 5H2O. Познато е уште и како син камен. Синиот камен е минерално прашковидно ѓубриво, во плава боја и неодреден мирис. Бакарот е микробиоген елемент кој во растенијата е застапен во мала количина, но има значајна улога. Неговата улога е каталитичка. Влегува во состав на низа ферменти и преку нив делува врз бројни процеси кои се одвиваат во растението како што се: дишењето, синтеза на белковини, синтеза на антоцијани. При недостаток на бакар се јавува хлороза, некроза, венење на лисјата при суша, свиткување на лисјата и појава на анатомски промени, смален пораст и принос. Ѓубривото е лесно растворливо, поради што се препорачува да се применува во текот на вегетацијата. Може да се применува кај сите земјоделски култури.  100-150g се раствара во 10 L  вода со задолжителна неутрализација со CaCo3 (вар)

Mислења

There are no reviews yet.

Be the first to review “СИН КАМЕН – 1kg”

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *