Зелка Футошка 20g -Sgaravatti Италија

150.00ден

Футошката е бел тип на зелка. Средно доцна до доцна сорта. Од времето на созревање до физиолошката зрелост и е потребно 110-140дена. Лисјата се собрани во розета и се со зелена боја со блага изразена нерватура. Главицата е мала сплесната и овална и достигнува тежината од 1,5kg до 3,5kg. Погодна е за свежа консумација, но и за расол (кисела зелка). Бидејќи има специфични листови и многу шеќер, ферментацијата е брза, односно раскиселувањето се одвива многу брзо (за 25-30дена).

Категорија

Oпис

Футошката е бел тип на зелка. Средно доцна до доцна сорта. Од времето на созревање до физиолошката зрелост и е потребно 110-140дена. Лисјата се собрани во розета и се со зелена боја со блага изразена нерватура. Главицата е мала, сплесната и овална и достигнува тежината од 1,5kg до 3,5kg. Погодна е за свежа консумација, но и за расол (кисела зелка). Бидејќи има специфични листови и многу шеќер, ферментацијата е брза, односно раскиселувањето се одвива многу брзо (за 25-30дена).

Mислења

There are no reviews yet.

Be the first to review “Зелка Футошка 20g -Sgaravatti Италија”

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *